17 oct. Més enllà del creixement personal
Més enllà del creixement personal
En algun moment vaig comprendre que la vida no tenia més sentit que el que jo volgués donar-li. Tenint en compte l’evidència del canvi i la impermanència, semblava un objectiu raonable proposar-me esbrinar qui era en realitat i desenvolupar-me com a persona. Intuïa, i acceptava, que aquest procés no s’acabaria mai i això ja m’estava bé.
En els inicis, esperava que aquest esforç m’ajudaria a assolir un estat de perfecció que, amb la neurosi d’aquella època, em semblava desitjable. Darrere d’aquest plantejament hi havia l’esperança equivocada que, d’aquesta manera, seria cada cop més reconeguda i estimada.
De mica en mica, no sense patiment, es va fer evident que bastir una imatge de qui en realitat no era suposava un esforç inassumible. I vaig acompanyar-me en el dol d’acceptar que en realitat era més fràgil, menys intel·ligent i capaç del que en realitat hagués volgut. La part positiva de tot plegat va ser descobrir que aquest desencís implicava menys tensió i que, contra tot pronòstic, estava més contenta. La vida s’adaptava més fàcilment al que anava descobrint i el fet quotidià semblava més fluid i satisfactori. Vaig anar comprenent que, en realitat, això del creixement personal implicava endinsar-se en les febleses i vulnerabilitats i acceptar el «jo» que havia negat i amagat tota la vida.
La connexió amb el cos ha estat clau durant aquest període perquè m’ha permès comprendre els missatges de les sensacions. De què parla l’angoixa o què li passa al diafragma quan m’obligo a alguna cosa que en realitat no vull. També m’ha ajudat a obrir el cor a les necessitats i mirar els desigs amb compassió.
Amb els companys de procés hem compartit un munt de descobertes que han resultat útils per anar vivint el dia a dia: de quina manera emocions i pensaments s’impulsen i es donen corda, què vol dir responsabilitat, la diferència entre pensar i saber alguna cosa. Què és això del caràcter i per a què serveix. De què va en realitat això de l’amor. I sobretot, què no sóc «jo».
Semblaria que finalment els fruits havien arribat i era el moment de la recollida perquè vam començar a viure amb prou espai per acollir-ho tot: les necessitats de l’infant que vam ser una vegada, els somnis de l’adult que ens acompanyava i també la mirada envers una realitat que ens envoltava i que tan sovint ens semblava indesxifrable.
I quan semblava que això era tot, que podíem engaltar els daltabaixos vitals sense necessitat de posar-hi el plus de patiment d’antuvi i que ja no ens perdíem en laberints de culpabilitat, va arribar quelcom nou: l’exercici de connexió habitual del «què penso, què sento, què m’està passant» es va tornar innecessari i estrany. Les coses perdien importància i «jo», també.
Ja no ens venia de gust aprofundir en les teories de sempre i semblava més interessant embadalir-se i restar en pau que entretenir-nos amb judicis interminables. Ens va començar a agradar sentir la Vida de què formem part i deixar d’estar atents al reconeixement perquè ja som el que som i això era més que suficient.
Com si ens diluíssim en quelcom més gran que potser ja no era «jo». O sí, però no aquell cos que em delimitava ni aquell caràcter que em definia.
Llavors vam saber que el creixement continuava. I que volia anar més enllà de la persona.
Més enllà del creixement personal.
Autora
Rosa Montells
Terapeuta Gestalt amb quinze anys d’experiència, membre de la Asociación Española de Terapia Gestalt (AETG). Instructora de Moviment Conscient Rio Abierto. Professora de Cuina Natural i Energètica. Llicenciada en Farmàcia.